We hebben de stap naar een zelfsturend team gemaakt, maar het werkt nog niet helemaal. We missen chemie in het team, hebben geen zicht met elkaar op de doelen van het team. Er is ruis in de samenwerking, we komen er niet uit als team. Hoe krijgen we meer grip op het (on)gewenste patroon in ons team en op de frustraties, irritaties, ongemak die dit patroon teweegbrengt.

Onbegrip tussen medewerkers en gedoe in teams komt vaker voor. Om lekker te kunnen werken is er voor iedereen een optimaal spanningsniveau. Dit verschilt per persoon. Wat voor de één een pittige discussie is, doet een ander afhaken. Gedoe in een team ontstaat niet alleen omdat mensen het over bepaalde inhoudelijke zaken oneens zijn. Het ontstaat ook omdat je met verschillende karakters en stijlen te maken hebt die kunnen botsen en leiden tot misverstanden. Onbegrip tussen mensen, wat uit de hand loopt of wat juist ondergronds blijft broeien, kan leiden tot een ongezonde en onprettige spanning. Ik richt mij op de bovenstroom: alles wat zichtbaar is in rollen, structuur, feiten, en ook op de onderstroom; gevoelens, emoties. Beide kanten zijn nodig om een stap naar een nieuwe situatie te kunnen zetten.

Om met teamcoaching te starten hoeft er niet altijd gedoe te zijn. Het kan ook zijn dat er scherpte mist in het team en/of dat het team in een gezonde situatie graag een nieuwe stap wil maken. Als coach houd ik een spiegel voor, maak ik teams bewust van de dominante aannames en help ik bij het reflecteren daarop.